Hoeveel % van de relaties slaagt vanuit een affaire?

Dat was de vraag die ik kreeg van Anette Burgers toen we onlangs een podcast opnamen. Anette is relatietherapeute en zeer betrokken bij het thema ontrouw.

De officiële cijfers ken ik niet, maar ik weet wel dat het verdomd moeilijk is om een relatie te laten slagen die voortkomt uit een affaire. Waarom? Omdat er zoveel krachten en dynamieken op de achtergrond spelen. Een emotionele achtbaan en een vicieuze cirkel van trekken en duwen tussen je ex-partner en je nieuwe vriend of vriendin waar je stapelverliefd op bent. Aan de ene kant rouw je om je gezin en ex-partner, je maatje met wie je jaren lief en leed hebt gedeeld. Aan de andere kant wil je met iemand anders een toekomst opbouwen. Complexe emoties van plicht, verantwoordelijkheid, schaamte en schuldgevoel overschaduwen de gelukkige, hoopvolle en gepassioneerde gevoelens die je in de eerste plaats deden vertrekken. Oordelen en druk van familie en vrienden spelen ook een grote rol in de situatie.

Bedenk dat dit ook aan de andere kant gebeurt. De nieuwe partner kan ook een huwelijk verlaten en op en neer gaan in een eigen achtbaan. Ook hij of zij zit klem tussen oud en nieuw.

Dat legt veel extra druk op een nieuwe relatie.

Afgelopen zomer had ik een sessie met Niels. Hij had zijn vrouw en 2 kinderen verlaten voor een buitenechtelijke relatie. Zijn ex-vrouw kon hem niet loslaten, en Niels haar evenmin. Gekwetst en boos, deed ze er alles aan om het moeilijk te maken tussen hem en zijn nieuwe liefde. Niels zat vast in de bekende vicieuze cirkel waar hij niet uit kwam.

Zijn nieuwe vriendin en haar ex-man waren al wettelijk gescheiden. Maar de emoties waren nog steeds hoog en haar ex-man frustreerde de gemaakte afspraken op alle mogelijke manieren. er was geen manier om hem uit haar leven te bannen.

De relatie tussen Niels en zijn vriendin liep vast; ze konden niet vooruit.

Tijdens onze sessie vroeg ik Niels hoe hij zich voelde in de situatie waarin hij zich bevond. Hij vertelde me dat hij niet goed sliep en zich niet kon concentreren op zijn werk. Hij was zich ervan bewust dat hij iedereen aan het lijntje hield en wist dat hij zijn ex-partner, zijn vriendin en zichzelf pijn deed. Op de vraag waarom hij ervoor koos om in deze achtbaan te blijven, was zijn antwoord: “Pure angst voor verlies. Ik wil mijn ex-partner niet verliezen, maar mijn nieuwe vriendin ook niet”.

Het is een ingewikkelde situatie, maar wel een die vaak voorkomt. Niet willen loslaten wat je hebt zowel niet willen loslaten wat je nu wilt. En daarom hebben relaties die beginnen met affaires zo’n kleine kans op succes.

Het goede nieuws is dat het niet altijd zo hoeft te zijn. In mijn samenwerking met Niels de afgelopen maanden leerde hij dat zijn gevoelens niet uniek waren en dat hij niet de enige was. Ik ben blij te kunnen zeggen dat hij niet alleen zijn nieuwe relatie overleefde, maar dat hij en zijn ex-partner het nu prima met elkaar kunnen vinden.

Hoe begeleid je jouw kind(eren) bij een scheiding? Neem contact met mij op voor meer informatie!

Call Now Button